Eilen oli jälleen kivat reenit Onkiniemessä. VMA:n puhuessa pitääs vaan olla tuo nauhuri mukana tai mieluusti videokamera, ku häneltä tuloo niin palio erinomaisia vinkkejä arkipäivän eloon ja kouluttamiseen, jotta ne olis kyllä hyvä saara tallennettua ittelle johonki, ku toi meikälääsen muisti on mitä o...

No, mut me tehtiin ekku Bobbyn kanssa seuraamisharjoitusta: lähden liikkeelle ja kun koiruli lähtöö mun liikkeeseen mukaan ja kattoo mun päälle niin kehu ja nami. Mä jätin itte tästä pois sen naksuttimen ja kosketuskepin, ku mä vaan sekoolin niiren kans. No eka harjootus meni vähä sinne päin. Ja VMA sanooki, jotta siinä pitääs ny saara nopeasti se palakka, mutku Bobby tahtoi hiukan eristää mun etehen ja sitä kiinnosti ihan jokin muu (Eros siellä puuhun kytkettynä). Mutta kyllä se sitte hoksas, jotta ainiijoo tämä juttu oliki se, ku tulisi omalla toiminnalla saara herkkua ja emännän kehut. Joten tämä harijootus on melkein siinä vaiheessa, jotta sitä voirahan hiukan vaikeuttaa, eli haetaan häiriötä (jota nyt kyllä tuli siellä Onkiniemes) ja lisäksi voisin vaihrella suuntaa, aluksi hitaasti ja pikkuhilijaa rivakammin. Lisäksi voisin hiukan tihentää askellusta jossain vaiheessa. Ihan hyvin eretähän.

Lisäksi paikalla oloa tehtihin, ku sitäkin olin Bobbyn kans kotona reenannu. Tässä jutussakin Bobby oli tosi hyvin oppinu, jotta naks ja nami tuloo sitte ku se pysyy paikallaan (maate). Ainut nootti oli mulle se, jotta ensin se naks ja sitten vasta käsi jossa on namia, lähtöö lähestymähän koiran kuonoa. Eli tässä harijootuksessa, minä esittelen käressä olevia nameja Bobbylle ja liikuttelen sen nenän erestä eteenpäin, ja jos koira meinaa lähtiä kären mukahan liike loppuu ja toki sulkeutuu, jottei koira saa nameja. Ja heti ku koira vetäytyy takasi aloilleen niin joko heti naks ja nami, tai sitten uurestansa kuljettaa kättä nenästä eteenpäin. Tähän voirahan sitte liittää jokin lelu, eli vierähän jotain ihanaa lelua koirasta poispäin ja jos koira pysyy paikoillaan niin naks ja nami, ja kestoa voi vaihdella. Lisäksi tähän voisi liittää harijootusta, jossa yksi nami on vasemmassa käressä, ja sitä piretään koiran sivulla. Ja namit joita annetaan on oikeassa kädessä, jossa on myös klikkeri. Jos koira haistelee ja tavoittelee vasenta kättä ei tapahdu mitää, mut heti ku koiruli kääntää kuononsa eteenpäin niin oikiasta kärestä kuuluu naks ja annetaan  nami. Tätä me voitaas ruveta tosiaan vaikeuttaa.

Muutenki tuli taas kovasti kaikkee kivaa informaatiota. Nuo reenit on Bobbylle kyllä monen sortin reenit. Ensin tai oikeestaan koko ajan päällä on harijootus: koiran haukkuessa muita koiria tai ihmisiä, ei tapahdu mitää, mutta heti ku koira kääntää katsetta muhun päin otan pari askelta taaksepäin ja kehun koiraa....Tämän kun saa oikeen hyväksi niin siitä on hyötyä myöhemmin, ja saarahan koira joka pysyttelee ohjaajan lähellä. Toivottavasti toimii. Lisäksi kun tämä alakaa olla hyvä ja voirahan luottaa koiraan hiukan enemmän, niin voirahan liittää se esim. taluttimessa olevaan koiraan. Eli tavoite on se, että remmi on aina löysällä, ja jos remmi kiristyy se putoaa ohjaajan kärestä (tässä olisi hyvä ku olisi semmoinen remmi, josta purotessa kuuluisi ääni, metallin kilahdus tai nahkainen läpsähdys) ja koiran havahtuessa tähän, kääntää katseensa ohjaajahan päin otetaan jälleen pari askelta taaksepäin saaden koiran tulemahan ohjaajan luo, jolloin tulee kehu ja nami (naks ja nami). Koira oppii toivottavasti siihen, jotta remmi on hyvä pitää löysällä ja auttaa monissa tilanteissa, jos on esim. käret täynnä kantamuksia, ja remmi putoaakin vahingossa, niin voirahan luottaa koiraan, jottei se jatka vaan matkaa. Olis aivan hianoa omistaa semmoinen koira... Täytyy vaan reenata ja reenata. Eihän tommoista siis hetkessä opita, vaan se vaatii aikaa. Mutta voin kuvitella kuinka palkitsevaa se sitten joskus on.