Koirakko:
Anne ja Luka
Paikka:
Salmin kylässä, mökki järven rannassa
Olosuhteet:
tuulinen,kostee keli

Harjoituksen tavoite:
Lukalle iso etsintä. Meille ilmoitettiin, että perjantaina olivat kaksi naishenkilöä lähteneet mökille, ja heistä ei oltu kuultu sitten perjantain jälkeen mitään. Tarkoituksena oli suorittaa lähietsintä mökin maastossa.

Ohjeet/apuvälineet maalimiehille:
ei tällä erää ohojeeta ku olivat jo piiloutuneet

Koiran toiminta:
Tein suunnitelman, jotta ensin tutkitaan isolta alueelta, eli kierretään mökin tontin rajat, ja tästä eretähän niin, jotta lähestytään pikkuhilijaa keskiötä, eli rakennuksia. =o) olipas ny hassusti selitetty.

Luka ampaisi hommiin into piukeena. Ensin kierreltiin mökin maastoja, järven rantaa ja lähipusikkoa. Me läpäistiin tässä kohoren jo koko mökin piha, tullessamme rantaan. Saunamökin kohoras Luka kävi haistelemas saunan seinämiä, sillä oli selevästi joku haisu.... Mut päätin, jotta saaraksemme pitkän etsinnän kierretään silti vielä maastoja mennähän sit hetken päästä vasta rakennusten sisälle. Ja siinäki Luka ampaasi samantien sen mökin alle, sielloli semmoonen iso maavara. Ja tämän jäläkehen Luka kävi haistelemas kaikki perässä hiihtäjät, elikkä silloli taas haju, ja se tuli ihan selkeesti mökistä. Mutta minä vaan porskutan etehenpäin.

Ja käytihin lähellä semmoosta pusikkoa, jossa olis voinu kans olla joku, mut eipä tuolollu mitään. Joten käännyttihin jo takaasi kohti mökkiä. Lukalla oliki kiirus päästä sinne mökille. Aattelin, notta mennähän ny sitte sinne mökkihin, varmistin vielä "joukon johtajalta", jotta sopiiko tuonne mökkiin mennä ja päästää koiraa sisään. Vastaus oli kyllä. No minä avasin mökin oven ja Luka meni empimättä mökin perällä olevahan huoneesehen ja tuli sieltä poiski kävi tarkistaas taas kaikki muut haisut ja mä vaan kattelin sen touhuja pysähryksis ja Luka tuli kuin tuliki mun eteeni istumahan =o). Minä paan koiralle liinakkiinni ja "näytä" koira meni sinne peräkammarihin ja sieltähän se eka karonnu löytyi. Tämä karonnu oli nukkumassa ja hän heräs ja oli kiukkuunen. Se ihimetteli jotta mitä ihimeen ihmisiä mollahan ja mitä varten joku koiraki on sen mökis sisällä. Siinä hetken juteltuamme torettihin jotta tää karonnu oli ihan ok, mutta kaveri oli vielä hukassa.

Jatkettihin Lukan kanssa pihamaalla etsimistä ja lurkattihin varuuksi leikkimökkihin joka sijaitsi pihan reunamiilla. Tuon jäläkehen mentihin sen saunarakennuksen ohi, ja kyyyllähän Luka haisteli sitä rakennusta sillä tavalla jotta pitihän sen saunan ovi avata.
Siellähän se toinen karonnu makas kiukahan vieres. Mä palkittin Lukaa ja annoon "ensiapu" poppoolle tilaa hoitaa karonnutta.


Hyvää/huonoa harjoituksessa:
Luka toimi ihan hienosti. Ainokainen ilimaasu oli hyvä, ja se tapahtu vielä sisätiloissa. Lukan nenä toimii siis niin loistavasti jotta parempaa vainunenää saa hakea.. =o) Sehän haistoo jo kaukaa ja aikaases vaiheessa molemmista rakennuksista ihimiset. Mä vaan päätin hiukan pitkittää tuota etsintää. Ja erinomaista koiralta oli se, jotta ku se oli löytäny niin se oli mun vieressä ja meinas mennä karonneitten likille, muttei ollu moksiskaa ku mä hiukan sitä ohjailin pois uhurien luota. Tosi hyvä, sillä tilanteet oikeissa etsinnöössähän onki se jottei koiruutta oikee voi päästää karonneetten likille.

Huonoa oli se, jotta Lukalla piti olla "iso" etsintä, eikä ollu. Mä kun kuvittelen, jotta isoolla etsinnällä harjuutetahan koiran kestävyyttä etsiä, "monta tuntia". Ja tuota kestävyys reeniä Luka tarttoo. Taas saarahan orotella kolome kuukautta, jotta saarahan isoo ettintä vuoro =o(

Huomioitavaa ens kerralle:
ilimaasuja ilimaasuja tuloo reenata.